De term wakkertijden heb je misschien wel eens horen vallen. Wakkertijden staan voor de maximaal aantal minuten of uren dat je kindje wakker kan zijn tussen de slaapjes in. Hoe ouder je kindje wordt, hoe langer hij kan wakker blijven. Dit verschilt dus per leeftijd. 

Goede slaap staat voor voldoende slaap + afgeronde slaapcycli. Want pas wanneer alle slaapfasen van cycli zijn doorlopen treedt er goed herstel op.  

Timing

Timing is hierbij erg belangrijk! Ben je te vroeg, dan gaat het (in)slapen moeizamer en is er meer hulp nodig. Ben je te laat, dan is het slaaphormoon weer onderdrukten krijg je te maken met een oververmoeid kleintje. Met als gevolg dat de slaapjes korter worden en ook minder kwalitatief.  

Probeer je kindje uiterlijk aan het einde van de wakkertijd slaapklaar in bed te leggen. Of hij dan slaapt is aan hem, maar hij moet de kans hebben dit te doen. 

Wanneer er een kort slaapje is gedaan, dan wil je de wakkertijd bij het eerst volgende slaapje iets gaan inkorten om oververmoeidheid te voorkomen. Let dus ook op de slaapsignalen van je kindje in combinatie met die wakkertijden. Echter, slaapsignalen bij een oververmoeid kleintje zijn diffuus. Kijk dus bij een oververmoeid kleintje vooral naar de
wakkertijden.  

Zorgen voor een goede slaapbasis is de eerste stap die we zetten tijdens de consulten. Op die manier werk je al aan meer slaap, door het juiste ritme aan te houden. Dit kost wel eventjes tijd en is meestal niet binnen 1 week recht getrokken. Maar zodra de ritmes zijn gewend (na zo 2 à 3 weken), zul je zien dat het slapen bij kindje al een stuk makkelijker zal gaan.  

Heb je hier nog vragen over, mail mij gerust. Dan plannen wij een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Ik help jullie graag! 

Liefs Anne

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *