Een hele belangrijke stap in het groter worden van jouw kindje is de overstap naar een peuterbedje.


Vraag jezelf de volgende dingen af: 

– Is het ledikant te klein geworden?
– Is er een broertje of zusje op komst?
– Klimt je kindje uit bed?
– Slaapt je kindje slecht en hoop je dat het beter wordt in een ander bedje?

Bovenstaande redenen zijn het meest genoemd om over te stappen op een peuterbedje. 

Tips om over te stappen op een peuterbedje

Allereerst is het belangrijk dat je kindje over het algemeen goed slaapt in zijn bedje en in zijn eigen kamertje. Begin hier niet te vroeg mee. Want bedenk: je kleintje kan nu zelf zijn bedje uitstappen en naar jou toekomen! De meeste kleintjes zijn hier vanaf een jaar of 3 klaar voor. Soms iets eerder en soms iets later. Je wilt de overgang naar een groter bedje ook niet te vroeg doen, om uit uit bed vallen te voorkomen. Daarnaast speelt ook een stukje gedragscontrole hierin een rol, voor een 2 jarige is het moeilijker om rustig in bed te blijven liggen dan voor een 3 jarige.

Vraag jezelf dus van te voren af of de overgang naar een groter bed noodzakelijk is, voordat je hiermee gaat ‘uitproberen’.

Enkele tips:

 • Als je de ruimte hebt kun je het bedje alvast in het kamertje erbij zetten om hem eraan te laten wennen. 
 • Betrek je kleintje ook bij het uitzoeken van welk knuffeltje, welk beddengoed er in het bedje gaat om hem zo zelf de keuze te laten maken. 
  Laat je kleintje er alvast op spelen, lees samen een leuk boek op het bed, knuffel alvast samen op het nieuwe bed. Maak er dus een feestje van!
  Is je kindje enthousiast geworden? Dan kan je de overstap maken naar een eerste slaapje in het nieuwe bed.
 • Wanneer je kindje overdag nog slaapt, probeer dan het eerste slaapje in het nieuwe bed tijdens het middagslaapje doen. Lukt het niet, dan leg je je kindje ‘s avonds nog in het ledikantje, zodat er geen oververmoeidheid ontstaat. Je probeert het de volgende dag weer opnieuw.
 • Houd je vast aan dezelfde bedrituelen als voorheen en verander deze niet. Maak hier ook een fijn moment van, zodat je kindje ervaart dat slapen gaan iets leuks is.
  Verlaat de kamer als je kindje rustig ligt. Als je kindje het spannend vind, dan blijf je bij je kindje totdat hij slaapt. Het is belangrijk dat je kindje het vertrouwen krijgt dat hij goed kan slapen.
  Na een tijdje vergroot je die afstand wat, elke dag een stukje verder totdat je uit de slaapkamer bent. Je kunt ondertussen wat sussende geluiden maken, zodat je kindje weet dat jij aanwezig bent en dat het veilig is om te gaan slapen.


Wanneer stapten jullie over van ledikant naar een peuterbedje?

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *