Ik kom vaak ouders tegen waarvan hun kindje moeizaam slapen op de opvang of het kinderdagverblijf. Aan het eind van de dag halen ouders een vermoeid kindje op, en zitten ze met de gebakken peren in de avond en nacht omdat hun kindje onrustig slaapt.

Er zijn er een aantal tips die je kindje kan helpen om beter te slapen op het kinderdagverblijf. 

Tips voor beter slapen op het kinderdagverblijf:

  • Vraag aan de medewerkster van het KDV of zij kunnen meewerken aan het ritme van jouw kindje. Werk je met wakkertijden, leg deze dan uit en het belang  hiervan voor jouw kindje. Het is niet altijd mogelijk voor de medewerksters om zich hier strak aan te houden, maar wanneer deze tijden zoveel mogelijk kunnen worden aangehouden, zorgt dit voor makkelijker slapen.  
  • Vraag of je kindje eventueel in de kinderwagen kan slapen op de gang, een plekje waar het rustig is. Sommige KDV hebben ook buitenbedjes. Dit zorgt vaak voor rustiger slapen omdat er dan zo min mogelijk omgevingsgeluiden zijn. 
    Als je thuis gebruik maakt van white noise, geef dit dan mee. Of vraag of het KDV dit heeft. Zo kan je kindje slapen met zo min mogelijk last van omgevingsgeluiden, deze worden namelijk door White noise gemaskeerd. 
  • Probeer los te laten wanneer het slapen minder goed gaat. Wanneer je een oververmoeid kindje terug neemt naar huis, start dan op tijd het avond bedritueel. Alles vanaf 18 uur is prima als avondbedtijd, zeker als je kindje weinig heeft geslapen op het KDV.
  • Geef spulletjes van thuis mee dat je kindje gebruikt bij het slapen, zoals een speentje, knuffeltje, slaapzakje. Dit geeft een vertrouwd gevoel en kan helpen om je kindje rustiger te laten slapen.

Wanneer het slapen ECHT niet lukt

Het kan voorkomen dat het slapen echt niet lukt op het KDV. Bespreek samen met de leidster wat helpend voor jouw kindje kan zijn. Sommige kindjes kunnen nog niet zelfstandig in slaap vallen. Je wilt dan oververmoeidheid voorkomen. Stel dan bijvoorbeeld voor om een extra slaapje proberen in de kinderwagen of buitenbedje als er enkel maar kort geslapen is.

Blijft jouw kindje het slapen op het kinderdagverblijf moeilijk vinden en zou je graag hulp willen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in en dan werken we samen aan het slapen van jouw kindje!

Liefs,

Anne

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *