Deze (ontzettend irritante) vraag kreeg ik regelmatig toen mijn peuter nog een baby was.

En mijn antwoord was steeds hetzelfde: Nee nog niet…. 😔 En zo gek was dat ook niet!

Hoe komt het eigenlijk dat je kindje niet kan doorslapen in de nacht? Het is heel normaal dat je kindje enkele keren per nacht wakker wordt. Wij slapen immers allemaal in aaneengesloten slaapcycli. Tussendoor kunnen we wakker worden, maar dan vallen we meteen weer in slaap. Dat is wat kleine kindjes vaak nog niet goed kunnen. 

Wanneer je kindje niet goed slaapt, kunnen daar verschillende factoren aan ten grondslag liggen. Het kan zijn dat er lichamelijk ongemak is. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een verkeerde slaaphoeveelheid of slaapspreiding. Maar het kan ook zijn dat je kindje gewoon niet weet hoe hij zelf in slaap moet vallen, omdat hij altijd door 1 van zijn ouders in slaap wordt geholpen. 

Slaapassociaties

Je kindje heeft dan jou nodig om in slaap te kunnen vallen. Dat betekent dat hij jou steeds opnieuw nodig heeft; voor ieder slaapje, na iedere slaapcyclus of als je kindje tussentijds wakker wordt. Dit heet een afhankelijke slaapassociatie.
Als een soort check, zal hij steeds lichter slapen. Naarmate kindjes ouder worden, zijn ze hier meer op gespitst. Dit is een reden voor slapende kindjes om ineens wakker te worden, zodra hun ouder probeert om hem weer terug in zijn bedje te leggen. Zo kunnen ook hazenslaapjes ontstaan. Het is namelijk best eng om wakker te worden en hetgene te missen dat ervoor zorgt dat jij in slaap viel. 

Honger

Laat honger niet hetgene zijn waar je kindje van wakker kan worden in de nacht. Zoals ik al zei is bij borstgevoede baby’s tot 1 jaar het heel normaal om wakker te worden in de nacht voor een voeding. Bij flesgevoede baby’s is dit om en nabij de leeftijd van 9 maanden normaal om wakker te worden voor een voeding. 
Maar wat als je kindje al ouder is dan dat en nog om een voeding vraagt? Of als je kindje meerdere (kortere) voedingen vraagt maar deze eigenlijk niet nodig heeft?
Zorg er allereerst voor dat honger geen issue kan zijn om wakker van te worden. Dus biedt je kindje voldoende voeding aan overdag. Vraagt hij daar niet zelf om? Biedt hem dan vaker aan. 
Wat je ook kunt doen is om een dreamfeed te geven op het moment dat je zelf naar bed gaat aan het eind van de avond. Zodat jij en je kindje de eerste uren van de nacht tenminste wat slaapuren kunnen pakken!

Wordt je kindje toch nog steeds wakker in de nacht, speelt er niks fysieks en is honger niet het probleem?

Moet je je kindje steeds weer in slaap wiegen, voeden, een speentje blijven teruggeven of bij jou in bed nemen?

Dan kan ik jullie hierbij helpen.

Samen kijken wij naar de factoren die het slechte slapen beïnvloeden, stel ik een passend ritme voor jouw kindje voor en coach ik jullie om je kindje liefdevol naar dromenland te begeleiden.

Meer weten? Stuur mij gerust een berichtje. Ik help jullie graag!

Liefs, Anne

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *