
Wanneer ouders een consult willen afnemen, vraag ik ze altijd of er een fysieke onruststoker aanwezig is.
Onruststoker bij het slapen
Koemelkallergie is zo’n onruststoker.
Wanneer je kindje last heeft van koemelkallergie, betekent dit eigenlijk dat zijn immuunsysteem zich tegen de koemelk keert. Je kindje maakt antistoffen tegen de eiwitten in koemelk, waardoor er een allergische reactie ontstaat.
De darmen van een baby zijn nog niet volledig ontwikkeld. De darmwand werkt als een soort filter. De filtergaatjes zijn bij baby’s nog vrij groot. Daarom kunnen grotere eiwitdeeltjes de darmwand passeren en in de bloedbaan terecht komen. Daar kunnen zij allergieën oproepen. Bij volledige rijping van de darmen verdraagt een kind deze eiwitten vaak wel. Het immuunsysteem is pas rond het 4e jaar volledig ontwikkeld.
Klachten bij koemelkallergie
Een koemelkallergie kan veel verschillende klachten geven zoals krampjes, veel huilen, spugen, eczeem.
Dit gaat dus ook vaak gepaard met slecht slapen.
De baby mag op een koemelkerij dieet of de borstvoedende moeder mag op dieet. Een spoortje koemelk kan al genoeg zijn om onrust te geven.
Bij flesvoeding kom je dan uit op hypo-allergene poeders. Hierin zijn ook weer veel verschillende vormen te verkrijgen.
Soms is het even zoeken naar de juiste voeding. Vaak zijn de Pepti’s de eerste stap. Slaat deze niet aan, dan is een verwijzing van de Kinderarts voor een andere melkpoeder de volgende stap. Deze zijn op recept verkrijgbaar.
Bij een consult kijk ik hier uitgebreid naar en begeleid ouders om stoorzenders als deze aan te pakken zodat we stap voor stap aan het slapen kunnen werken.
No comment yet, add your voice below!